Bezienswaardigheden in Schotland

In Schotland zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Of het nu om een prachtig natuurpark gaat, een eeuwenoud kasteel of een nationaal monument; je vindt het hier allemaal. Er zijn in Schotland veel te veel bezienswaardigheden te vinden om ze allemaal te behandelen op deze pagina. We hebben daarom geprobeerd een mooie mix te maken van de grootste, bekendste en drukst bezochte bezienswaardigheden van Schotland.
De op deze pagina aan bod komende bezienswaardigheden zijn volgens ons het omrijden waard. Sommige van deze bezienswaardigheden zijn het zelfs waard om er apart voor naar Schotland te reizen. Als je op vakantie gaat naar Schotland, kijk dan vooraf welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt en breng hier desgewenst een bezoek aan. Hier zul je zeker geen spijt van krijgen. Voor sommige van de populairste attracties kunnen er op de drukste dagen van het jaar lange wachtrijen staan.Ben Nevis

De ‘Ben Nevis’ is de hoogste berg van Schotland en van heel Groot-Brittannië. Met zijn 1344 meter boven zee niveau is het een behoorlijke bult in het landschap. In langvervlogen tijden was de Ben Nevis een vulkaan. De platte afgestompte top van de Ben Nevis toont nog steeds zijn oude afkomst. De top is een plateau waar vroeger een observatorium op stond. Dit is echter al lang verlaten en tegenwoordig getuigt alleen nog, maar een hoop stenen van dit oude gebouw. De Ben Nevis is gelegen in de Schotse Hooglanden vlakbij de stad Fort William. Toeristen komen vooral naar de Ben Nevis om te genieten van de prachtige natuur en lekker actief bezig te zijn. Wie de top wil beklimmen moet dan ook van goede huizen zijn. Via de ponytrail is het een behoorlijke klim. Bovendien kunnen de weersomstandigheden boven compleet anders zijn dan beneden. Door de hoogte is het er ook altijd koud. Voor wandelaars zijn er diverse routes te vinden. Enkele leiden naar de top, maar genoeg minder zware routes loodsen je langs de flanken van de berg. Voor bergbeklimmers is de Ben Nevis één van de leukste bergen in het Verenigd Koninkrijk. Langs de rotsachtige flanken zijn veel bergbeklimmers te vinden en in de wintermaanden kun je hier ook ijsklimmen. Voor wie dat klimmen niet snel genoeg gaat zijn er ook verschillende mountainbikepaden. Echt spectaculair is het downhill parcours dat hier ligt. Echte daredevils laten zich hier met fiets en al van de berg afstorten.

Culzean Castle

Culzean Castle is één van de meest spectaculair gelegen kastelen in Groot-Brittannië. Het is gelegen aan de kust van Ayrshire en ligt boven op de kliffen. Op stormachtige dagen breken de golven op de ondergelegen kliffen uiteen. De oudste archiefsporen over Culzean Castle dateren uit de 16e eeuw toen Sir Thomas Kennedy het land kreeg van zijn broer en de daar al bestaande structuur verbouwde tot een groot kasteel. Hoogstwaarschijnlijk stond er dus al langer een toren of kasteelachtig gebouw. Vanaf de 17e eeuw verloor het kasteel langzamerhand zijn strategische functie en werd het meer en meer een familieverblijf. Er kwamen grote uitgebreide tuinen en het kasteel werd verder uitgebreid. Met behulp van Scotisch National Trust is het kasteel helemaal gerestaureerd. Bij een bezoek waan je je weer helemaal terug in de 18e en 19e eeuw. Verschillende kamers zijn ingericht zoals ze vroeger waren. De ronde zitkamer met uitzicht over de kust en de wenteltrap zijn bijzondere onderdelen van het kasteel en ook de keukens zijn nog in originele staat te bezichtigen. Voor wie zich echt even de kasteelheer wil voelen is er de mogelijkheid op de bovenste verdieping een kamer te huren. Ook pasgetrouwde stellen kunnen hun bruiloft vieren op het kasteel. De winkel en restaurant van het kasteel verkopen zelfgemaakte producten met grondstoffen van uiteraard eigen land.

Loch Ness

Loch Ness is wellicht het bekendste meer van Schotland. Zijn beroemde “bewoner” houdt al jaren de gemoederen van amateur mysteriejagers bezig. Zelfs serieuze wetenschappers bogen zich over het mysterie van het Monster van Loch Ness. Er is zelfs een wetenschappelijke organisatie die zich met onderzoek naar dit monster bezighoudt. Loch Ness is gelegen in het midden van Schotland vlakbij de grotere stad Inverness. Het meer is het op één na grootste en het diepste meer van Schotland. Het diepste punt ligt op 230 meter. Prima plek voor een groot monster om zich te verstoppen. Het meer is in totaal zo’n 37 km lang. Ongeveer halverwege de oever ligt het stadje Drumnadrochit. Hier is en speciaal centrum waar je alles te weten kunt komen over Loch Ness en het monster. Andere belangrijke toeristische plaatsen zijn de vuurtoren bij Lochend en het kasteel Urquhart. Dit kasteel is direct gelegen aan de oevers en kijkt uit over het grote meer.

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle dertiende eeuws kasteel op een klein eiland in het Loch Duich. Het eiland is met het vaste land verbonden met een stenen loopbrug die alleen voor voetgangers toegankelijk is. Het eiland waar het kasteel is gebouwd wordt al sinds de zesde of zevende eeuw na Christus bewoond. Het kasteel werd hier in de dertiende eeuw gebouwd en diende ter verdediging tegen de Vikingen. Het kasteel wist vele eeuwen stand te houden tegen diverse belegeringen tijdens meerdere oorlogen. Dit tot de Jacobieten hier in de achttiende eeuw werden verslagen en het kasteel door de Engelsen werd opgeblazen. In het begin de negentiende eeuw werd de ruïne verkocht en de nieuwe eigenaar heeft de oude kasteelruïne in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Sindsdien is het kasteel geopend voor het publiek. De verschillende kamers van het kasteel zijn ingericht met Chippendale-meubilair en Windsor chairs.

National Galleries of Scotland

De National Galleries of Scotland is een samenwerkingverband tussen vijf verschillende musea in Edingburgh op drie verschillende locaties. Tot de National Galleries of Scotland behoren de musea National Gallery of Scotland, de Royal Scottish Academy, de Dean Gallery, de Scottish National Gallery of Modern Art en de Scottish National Portrait Gallery.

De National Gallery of Scotland herbergt voornamelijk neoklassieke werken. In de Royal Scottish Academy worden voornamelijk exposities georganiseerd door bekende Schotse kunstenaars. In de Scottish National Portrait Gallery zijn zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk portretten te vinden van bekende Schotten. Er zijn hier portretten te vinden van Mary, Queen of Scots, Alex Furgeson en Sean Connery.

De Scottish National Gallery of Modern Art is het belangrijkste museum voor moderne kunst in Schotland. In het museum zijn werken te vinden van Henri Matisse, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Francis Bacon en Andy Warhol. De Dean Gallery ligt tegenover de Scottish National Gallery of Modern Art. Dit museum bestaat uit een museum en een beeldenpark. Dit museum staat bekend om zijn grote collectie Surrealistische en Dada kunstwerken. Er zijn hier kunstwerken te vinden van Salvador Dalí, Paul Delvaux, Max Ernst, René Magritte en Pablo Picasso.

Edinburgh Castle

Hoog boven de stad Edinburgh vindt je het kasteel van de stad Edinburgh Castle. Het kasteel is gebouwd op de Castle Rock, een vulkanische berg die al ver voor de jaartelling bewoond werd. Het huidige kasteel is er in de elfde eeuw na Christus gebouwd. In deze periode droeg het kasteel de bijnaam ‘Castle of Maidens’. Sinds de bouw van het kasteel was Edinburgh Castle de verblijfplaats van Schotse Koninklijke familie, sinds de twaalfde eeuw zetelt ook het Schotse parlement in dit kasteel. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere malen afgebroken en opnieuw opgebouwd. Behalve de Mariakapel van het kasteel. Hiermee is deze kapel het oudste gebouw van de stad en het kasteel. Voor de ingang van het kasteel zijn in het begin van de twintigste eeuw bronzen standbeelden geplaatst van William Wallace en Robert de Bruce.

In het kasteel worden tegenwoordig de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone bewaard. Op deze steen werden vroeger de Schotse koningen gekroond. Edinburgh Castle is tegenwoordig gedeeltelijk geopend voor het publiek.

Commando Memorial

Het commando memorial is een standbeeld ter ere van de commando’s die vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog en die in Schotland hun training kregen. Het standbeeld werd in 1952 onthuld en stelt drie commando’s voor in karakteristieke trainingsoutfit, geen groene baret, maar de typische wollen muts die de commando’s tijdens training dragen. De eerste commandotroepen liepen vanaf het monument hun laatste mars alvorens de training te vervolmaken. De Commando’s zijn nog steeds een zeer speciale zwaar getrainde elite-eenheid die vooral in het geheim opereren. Recentelijk werden ze nog ingezet tijdens de oorlog in Irak. Nog steeds word er door het korps commandotroepen in Schotland getraind. Het memorial is een veel bezocht monument door oud commando’s, familie van gesneuvelde commando’s en toeristen. Vanaf het standbeeld heb je ook een prachtig zicht op de Ben Nevis.

The Jacobite Train en het Glenfinnan Viaduct

The Jacobite is een stoomtrein die rijdt op de West Hihland Railway Line in Schotland. Deze stoomtrein reed vanaf het begin van de twintigste eeuw tot de jaren zestig over dit spoor en is sinds de jaren tachtig weer in ere hersteld. De Jacobite train, is voornamelijk erg populair bij de toeristen. In de winterperiode rijd deze trein eenmaal per dag zijn route en in de zomermaanden tweemaal daags. Tijdens de treinreis wordt je getrakteerd op de schitterende vergezichten in de Schotse Hooglanden. Een rit met de Jacobite train, hoort tot de mooiste treinritten ter wereld. De Jacobite rijdt tussen de plaatsen Fort William en Mallaig. Tijdens deze reis kom je over het Glenfinnan Viaduct, langs het Loch Eil en het plaatsje Arisaig. Het Glenfinnan Viaduct is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en kan nog steeds gezien worden als een architectonisch hoogtepunt. The Jacobite train, kreeg wereldwijde bekendheid nadat het in meerdere Harry Potter films werd gebruikt als de Zweinsteinexpres.

Boek je tickets voor de Jacobite train bij Get Your Guide!

Elgin Cathedral

Deze ruïne van een dertiende eeuwse kathedraal was vroeger één van de belangrijkste religieuze bouwwerken in het noorden van Schotland. De kathedraal droeg de bijnaam ‘Latern of the North’. De huidige gebouwen, of wat van over is, zijn gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw. Na de reformatie verdween de macht van de Paus in Schotland en kwam de kerk al snel tot verval. Al in het begin van de zeventiende eeuw stortte het dak in waarna het gebouw in zijn geheel onbruikbaar was geworden. Het gebouw is tegenwoordig eigendom van de Britse Kroon. Deze hebben de overgebleven delen gestabiliseerd. De ruïne kan bezocht worden.

Scone Palace

Scone Palace is een oud Gregoriaans paleis dat is ontstaan nadat de voormalige abdij werd omgebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Deze abdij werd in de eerste helft van de twaalfde eeuw gebouwd in opdracht van Alexander de Eerste. Maar al voor deze periode was dit heilige grond voor de Schotten. Hier lag namelijk sinds de negende eeuw de Stone of Scone. De steen waarop eeuwen lang de koningen van Schotland werden gekroond. Een replica van deze steen is nog steeds te vinden op het terrein van het paleis. Het origineel staat samen met de Schotse kroonjuwelen in het Edinburgh Castle. De abdij werd in de zestiende eeuw tijdens de reformatie grotendeels verwoest. Het zou tot het begin van de negentiende eeuw duren voordat de voormalige abdij weer in ere hersteld zou worden. Scone Palace valt op door zijn rechthoekige bouwstijl dat typisch is voor de Georgiaanse stijl. Voor de bouw van de kasteeltuinen moest het dorp Scone drie kilometer verplaatst worden. Het kasteel, de tuinen en het bijbehorende labyrint kunnen tegenwoordig bezocht worden.

Kilt Rock

Bij het gehucht Ellishadder niet ver van het dorp Staffin liggen Kilt Rock en de Mealt watervallen. Kilt Rock bevindt zich in het noordelijke deel van het eiland Skye. Deze kliffen danken hun naam aan het feit dat ze met wat fantasie op een Schotse kilt lijken. De basaltrotsen steken vijfendertig meter boven de zee uit. Deze bijzondere rotspilaren zijn vele miljoenen jaren geleden gevormd door gesmolten stenen. De watervallen en de kliffen zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming op het eiland Skye. Om ongelukken te voorkomen is het platform vanwaar je het beste zicht heb op de kliffen tegenwoordig voorzien van een hekwerk. De Mealt watervallen behoren de tot de hoogste watervallen van Schotland. Als er een harde wind waait dan blaast de wind de waterval weg waardoor het water nooit de grond raakt, maar verwaaid wordt over het Loch Mealt.