Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Schotland op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over Schotland vind je terug op de vele Schotland sites die je op het internet vindt. Persoonlijk vinden we een goede reisgids onontbeerlijk als je een stedentrip maakt. Voor Schotland zijn allerlei reisgidsen te koop, waarbij er sprake is in veel variatie in dikte, formaat en de hoeveelheid informatie die geboden wordt.Douane & documenten

Om Schotland binnen te komen heb je een geldig paspoort. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Voor de invoer van sigaretten, dranken, parfums en andere artikelen gelden aparte regels. Het is verstandig om je identiteitsbewijs op zak te houden voor het geval daar om gevraagd wordt.

Drinkwater

Het leidingwater in Schotland is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enige problemen gedronken worden.

Drugs

Het invoeren, kopen, verkopen, bezitten en gebruik van alle soorten drugs is in Schotlanden de rest van Groot-Brittannië niet toegestaan. Wie wel drugs invoert die loopt de kans op een (lange) gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de categorie waar de betreffende opiaat in valt en de hoeveelheid drugs waar het om gaat. Persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen in de bepaling van de strafmaat.

Elektriciteit

In Schotland is er sprake van 230/240 Volt wisselstroom. Nederlandse apparaten zullen probleemloos op het elektriciteitsnetwerk in Londen werken. Wel is er sprake van een afwijkende stekker en stopcontact. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter nodig hebben. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij een aantal hotels kun je de adapters ook lenen. In enkele recent geopende hotels vind je soms ook een continentaal stopcontact.

Feestdagen

Een groot aantal feestdagen in Schotland zijn gelijk aan de feestdagen in Nederland. De nationale feestdagen in Schotland zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
30 november – Saint Andrew’s Day
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing day
De tweede maandag in maart is het Commonwealth day
De eerste maandag in mei is het Mei Bank Holiday

Nationale feestdagen in Schotland met een wisselende datum zijn Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Tijdens nationale feestdagen in Schotland zullen een groot gedeelte van de winkels en openbare instellingen gesloten zijn.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10%. Kamermeisjes geef je 50 pence tot 1 pond per dag. Kruiers geef je ongeveer een pond per koffer.

Geld

De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Schotland om mee te doen aan de euro. In veel steden en dorpen in Schotland vind je geldautomaten waar je Schotse ponden uit kunt halen. De Schotse ponden hebben een ander uiterlijk dan de Britse of Noord-Ierse ponden maar zijn in heel Groot-Brittannië inwisselbaar.

Pinnen doe je met een bankpas (met Maestro) of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten. Deze kunnen per bank of creditcard verschillend zijn.
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de pond en besteld direct online

Telefoon/Internet / wifi

Het 4G netwerk in Schotland is redelijk tot goed. In de meeste steden, dorpen en in de buurt van de toeristische plaatsen is het 4G netwerk uitstekend en is er soms zelf gratis wifi aanwezig. Als er ergens gratis wifi is staat dit vaak aangegeven met een bord.
Vanuit zo goed als alle plekken in Schotland heb je dekking voor je mobiele telefoon. Alleen bij slecht weer kan het wel eens voorkomen dat de ontvangst wat verstoord wordt. Als je vanuit Schotland naar Nederland wil bellen moet je eerst 00-31 toetsten. Vanuit Nederland naar Schotland moet je eerst 00-44 indrukken.

Openingstijden van winkels

Veel winkels in Schotland zijn zes dagen per week geopend en hebben de zondag als vaste sluitingsdag. Gemiddeld openen de winkels rond 9 uur ‘s morgens hun deuren. De sluitingstijd varieert erg per stad en per regio. In de grotere steden zijn er vaak 24-uurs winkels te vinden waar je werkelijk waar alles kan kopen. Vaak liggen de prijzen in deze winkels iets hoger dan in de supermarkt.

Taal

Het meerderheid van de inwoners van Schotland spreken Engels. Het Engels dat in Schotland gesproken wordt wijkt op veel punten af van het Engels dat in de rest van Groot-Brittannië gesproken wordt. Met name de verschillende dialecten zijn voor sommige mensen haast onverstaanbaar.
Daarnaast is er een groep die Schots-Gaelisch spreekt. Er zijn ongeveer nog 60.000 Schotten die deze specifieke taal spreken. Het is van oorsprong een taal die in Ierland gesproken werd en in de derde eeuw na Christus naar Schotland toe kwam. Sommige van de verkeers- en informatieborden in Schotland worden tweetalig weergegeven.

Tijdsverschil

Schotland ligt in de tijdzone UTC 0. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het in Schotland 1 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 1 uur later dan in Schotland. De winter- en zomertijd lopen in Schotland gelijk aan die van Nederland. Het tijdsverschil is daarom het hele jaar gelijk.

Veiligheid

Schotland is een veilig land om door te reizen, al moet je in de grotere steden rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Het wegennetwerk van Schotland is niet overal in uitstekende staat. Het is daarom oppassen tijdens het autorijden voor putten en scheuren in het wegdek. De secundaire wegen zijn erg smal waardoor het passeren van een tegemoetkomende auto nog wel eens voor hachelijke momenten kan zorgen.