Weer en beste reistijd voor Schotland

Schotland heeft een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de verschillende zeeën en de oceaan die Schotland omringen. Het klimaat in Schotland is iets koeler dan het klimaat in Nederland. Het belangrijkste verschil met het Nederlandse klimaat is de hoeveelheid neerslag die er in Schotland valt. Naast de vele neerslag kenmerkt het Schotse klimaat zich door de stevige zuidwestelijke wind die hier met regelmaat waait. Met name op de eilanden die bij Schotland horen hebben deze winden een grote invloed op het klimaat. Door al deze factoren is Schotland alles behalve een zon-, zee- en strandbestemming. De toeristen die naar Schotland toekomen nemen de regen en de wind voor lief en genieten van alles wat dit prachtig land met zijn vele eilanden te bieden heeft.Regen

Zoals al gezegd is het belangrijkste kenmerk van de Schotse klimaat de vele neerslag die er valt. Gemiddeld zijn er in Schotland tweehonderdvijftig dagen per jaar met neerslag per. Tijdens deze dagen valt er gemiddeld tien millimeter per dag. Dit is ongeveer drie maal zoveel als dat er gemiddeld op jaarbasis in Nederland valt. Hiermee hoort Schotland tot de natste plaatsen van Europa. De aanvoerder van deze lijst is het stadje Crkvica in Bosnië en Herzegovina. Dit is echter nog niets vergeleken met de natste plaatsen op aarde; hier valt namelijk meer neerslag tijdens de moesson dan dat er in Schotland in een heel jaar valt. De grote hoeveelheden neerslag die er in het land vallen zorgen er echter wel voor dat Schotland prachtig groen is en blijft.

Je moet in Schotland geen keiharde slagregens verwachten, al kunnen deze er natuurlijk wel voorkomen. Maar eerder langdurige miezerregen. Van deze regen wordt uiteindelijk net zo nat als van gewone regen, alleen heb je dit minder snel door. Omdat je het minder snel doorheb, ben je minder snel geneigd om je regenjas aan te doen of je paraplu op te zetten waardoor uiteindelijk toch weer kletsnat thuiskomt. De miezerregen in Schotland kan dagen en soms weken aanhouden. Tijdens de periode dat de wind wat aantrekt of als het stormt, zal de neerslag ook in hoeveelheid toenemen.

De hoeveelheid regen die er per plaats of eiland valt, is erg verschillend. Zo zijn er eilanden die bij Schotland horen waar, maar honderd millimeter aan neerslag per jaar valt. Aan de andere kant zijn er plaatsen in de Schotse Hooglanden waan de gemiddelde jaarlijkse neerslag boven de drieduizend millimeter per jaar uitkomt. Aan de oostkust van het land valt er slechts achthonderd millimeter op jaarbasis. Dit is te vergelijken met de gemiddelde jaarlijkse neerslag in Nederland. Een groot deel van deze neerslag zal echter als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Van de tweehonderdvijftig dagen per jaar dat er neerslag voorkomt in Schotland zal ongeveer een derde sneeuw of natte sneeuw zijn.

Sneeuw

Tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag hier als sneeuw naar beneden komen. Deze sneeuw blijft over het algemeen niet erg lang liggen, aangezien de gemiddelde dagtemperatuur ook in de wintermaanden boven het vriespunt ligt. Alleen op de hoogste toppen van de Schotse Hooglanden zal de sneeuw voor langere tijd blijven liggen. In uitzonderlijk extreme gevallen zal de sneeuw in andere delen van het land voor langere tijd blijven liggen. In de Schotse Hooglanden zijn enkele kleinere skigebieden te vinden.

Temperaturen

De wintermaanden zijn de koudste maanden van het jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode ergens ronde de zes graden Celsius. In de zomerperiode is het hier een stuk aangenamer met ongeveer zeventien graden Celsius. Het zal in Schotland echter nooit extreem warm worden. Het hitterecord in Schotland ligt op 32,4 graden Celsius. Hieruit kun je dus uit opmaken dat temperaturen boven de dertig graden Celsius in Schotland erg zeldzaam zijn. Temperaturen boven de twintig graden Celsius komen hier wel met regelmaat voor, maar alleen in de zomerperiode. De grote hoeveelheden neerslag hebben een negatief effect op de gemiddelde dagtemperatuur in Schotland. Lange periodes met vorst komen in Schotland alleen maar voor in het hooggebergte van de Highlands. In dit deel van het land is tevens het kouderecord gemeten van -21,7 graden Celsius.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Schotland zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Schotland. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Schotland